آخرین گزارش ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان، جامع و پریشان کنندهاست.
گزارشگر ویژه با اشاره به اینکه مقامات طالبان نقض سیستماتیک حقوق زنان و دختران را «عادی» کرده اند، موارد نقض فاحش و جدی حقوق بشری را دستهبندی کردهاست. او همچنین اظهار میکند که «سلب تبعیضآمیز حقوق اساسی بشری زنان و دختران ممکن است از مصادیق آزارو اذیت مبتنی بر جنسیت به عنوان یک جنایت علیه بشریت باشد». بازداشت خودسرانه زنان معترض و همچنین احکامی که زنان و دختران را از تحصیلات متوسطه و عالی، اکثر مشاغل و حتی استفاده از پارکهای عمومی محروم میکنند از جمله موارد برجسته این گزارش اند.
گزارشگر ویژه کشوری را تحت سلطه طالبان توصیف میکند که در آن «تفاوتها به ندرت تحمل میشوند و هیچ گونه تحملی برای ابراز مخالفت وجود ندارد». خبرنگاران به طور فزایندهای مورد نظارت، ارعاب، خشونت و بازداشت قرار میگیرند.
هزارهها، شیعیان و دیگر اقلیتهای مذهبی در افغانستان در طول تاریخ با تبعیض و ستم مواجه بودهاند. الگوی حملات که باعث کشته و زخمی شدن هزاران غیرنظامی در دولت قبلی شده بود همچنان ادامه دارد. در سال پس از تسلط طالبان در آگست 2021، حداقل 1000 نفر در بمبگذاریهایی که ظاهراً توسط گروههای مسلح مرتبط با دولت اسلامی (داعش) انجام شد، کشته شدند. بیشتر حملات هزارهها را هدف قرار دادند.
گزارشگر ویژه همچنین پیامدهای شدید حقوق بشری بحران اقتصادی را مستند میکند که به دلیل تحریمهای بینالمللی و از دست رفتن ناگهانی کمکهای خارجی که بیشتر خدمات دولتی را پشتیبانی میکرد، تشدید شدهاند. حدود ۱۸.۹ میلیون مردم افغانستان – نیمی از جمعیت – ناامنی غذایی حاد را تجربه می کنند. این بحران وخیم انسانی با سلب حق کار زنان از سوی طالبان بدتر هم شدهاست. اگرچه قرار است کارکنان زن بخش صحت معاف باشند، اما «این بخش نیز به دلیل سیاستهای طالبان با مشکل جدی مواجه است».
نکته مهم این است که مأموریت گزارشگر ویژه به دوره پس از تسلط طالبان محدود نمیشود. گزارش او از حکم اخیر دادگاه هلندی استقبال میکند که فیصله کرد که هلند باید به قربانیان حمله هوایی بر یک مجتمع مسکونی در ۲۰۰۷ که از سوی نیروهای این کشور انجام شد غرامت پولی بپردازد. بنت از دیگر دولتها میخواهد که مکانیسمهای پاسخگویی داخلی را برای رسیدگی به نقض حقوق بشر در طول جنگ ۲۰ ساله آغاز کنند.
یک سال و نیم پس از تسلط طالبان، گزارش بنت اهمیت حیاتی تداوم حمایت و تمویل بین المللی مأموریت گزارشگر ویژه را برای اطمینان از بررسی همه جانبه و مستندسازی وضعیت حقوق بشر در افغانستان نشان میدهد.