Skip to main content

طالبان در افغانستان یوتیوبرها را سرکوب می کنند

کارمندان رسانه ای به طور روزافزون بازداشت و مجبور به «اعتراف» می شوند.

اجمل حقیقی (مرکز) و دو همکارش پس از دستگیری شان، کابل، 7 جون 2021. منبع: ریاست عمومی استخبارات، توییتر، 7 ژوئن 2022 https://twitter.com/GDI1415/status/1534212175488864256      

در 7 ماه جون، اجمل حقیقی، یوتیوبر افغان که به خاطر کانال یوتیوب و برنامه های مدلینگ خود مشهور است، در برنامه بسیار متفاوتی ظاهر شد. مقامات طالبان حقيقي و سه همکارش را بازداشت و ویدئویی  منتشر کردند که این مردان را با صورت‌های کبود و آشکارا تحت فشار و در حال عذرخواهی به دلیل «ترویج فحشا» و «توهین به آیات قرآن» نشان می داد.

در 28 ماه می، این چهار نفر ویدیویی را در یوتیوب پست کرده بودند که در آن آیات قرآن را با لحن طنز به زبان عربی تلاوت می کردند. در عرض یک هفته، ریاست عمومی استخبارات طالبان آنها را بازداشت کرد.

حقيقي در «اعتراف» آشکارا اجباری خود گفت: «ما فرهنگ و ارزش‌هاي غربي را ترويج كرده‌ايم و از اين بابت من عذرخواهي مي‌كنم.»

تا اواسط ماه جون، این افراد همچنان در بازداشت به سر می برند. هیچ اتهامی علیه آنها مطرح نشده و هیچ وکیل یا اعضای خانواده نتوانسته اند آنها را ببینند.

این دستگیری ها از جدیدترین دستگیری ها در راستای سرکوب آزادی بیان از سوی طالبان است. در 24 ماه می، مقامات طالبان میرزا حسنی مدیر رادیو صدای آفتاب را در یک پاسگاه در شهر هرات به اتهام حمایت از گروه های مخالف بازداشت کردند. در ۱۰ ماه می، مقامات استخبارات طالبان خان محمد سیال، یک خبر نگار تلویزیون در ارزگان را بدون ارائه توضیحات بازداشت کردند. تا اواسط ما ه جون، هیچ یک از این دو نفر آزاد نشده اند.

یک خبرنگار از قندهار که در ماه اپریل به مدت چهار روز به دلیل پخش موسیقی بازداشت شده بود، به من گفت که متهم به همکاری با خارجی ها شده است. «اعتراف» او نیز اجباری بود. او گفت: «آنها مرا می زدند و می گفتند که باید اعتراف کنم».

طالبان برای ساکت کردن رسانه ها در افغانستان از حربه های مختلفی استفاده کرده اند، از وضع دستورالعمل های محدود کننده تا فرستادن مقامات استخباراتی برای ملاقات با کارکنان رسانه ها.  مجبور ساختن کارکنان رسانه‌ها به اعتراف به جرایم مشکوک، حامل پیامی به دیگران است که به قوانین طالبان پایبند باشند - تاکتیکی که طالبان علیه  زنان معترض نیز به کار برده اند؛ آنان نیز بازداشت گردیده و مجبور به اعتراف شده اند.

یکی از کارمندان رسانه ای در هرات اخیراً به من گفت: «آزادی بیان در افغانستان مرده است.» برای خبر‌نگاران، فعالان رسانه‌های اجتماعی و دیگرانی که علناً در برابر محدودیت‌های سنگین طالبان مقاومت می‌کنند، سخنان او بسیار درست به نظر می‌رسد.

 

Your tax deductible gift can help stop human rights violations and save lives around the world.

Region / Country