Skip to main content

مدافع حقوق اشخاص داری معلولیت در افغانستان تقدیر شد.

بنفشه یعقوبی حقوق درهم‌تنیده معلولیت را ترویج می کند

(نیویورک) – دیده بان حقوق بشر امروز اعلام کرد که بنفشه یعقوبی، مدافع حقوق اشخاص داری معلولیت در افغانستان، دریافت کننده بورسیه مارکا بریستو دیده بان حقوق بشر برای رهبری شجاعانه در زمینه حقوق اشخاص دارای معلولیت در سال 2022 است.

Benafsha Yaqoobi, 2022 Marca Bristo Fellow © 2022 Private

یعقوبی سال ها به عنوان وکیل مدافع برای حقوق زنانی که با خشونت مواجه بودند کار کرده است. او سازمان رهیاب را در سال 2008 به منظور ارائه آموزش و توانبخشی برای کودکان دارای معلولیت بینایی در افغانستان تأسیس کرد و روزانه میزبان یک برنامه تلویزیونی زنده برای افزایش آگاهی در مورد حقوق اشخاص دارای معلولیت بود. یعقوبی بعداً به عنوان کمیشنر در کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان خدمت کرد و در آنجا در شکل دادن به حقوق کار و حقوق افراد داری معولیت در کشور فعال بود. او در همکاری با دیگران پیش نویس اصلاحات پیشنهادی کمیسیون در قانون 2013 حقوق و امتیازات افراد دارای معلولیت را به عنوان بخشی از روند بازنگری برنامه ریزی شده برای سال 2022 تهیه کرد.

زمانی که طالبان کنترل کشور را در آگوست 2021 به دست گرفتند، او  مجبور به فرار شد و به انگلستان منتقل گردید.

به گفته شانتا رائو باریگا، مدیر بخش حقوق اشخاص دارای معلولیت در دیده بان حقوق بشر «بنفشه از نزدیک تجربه کرد که برای یک نابینا فرار اضطراری و پناه بردن بدون دریافت هیچ کمکی چگونه است. او همچنان از افغان‌های دارای معلولیت دفاع می‌کند تا دیگر در واکنش‌های بشردوستانه اولویت بعدی نباشند. و با وجود حکومت طالبان، او از مبارزه اش برای حق دختران معلول افغان برای رفتن به مکتب دست برنداشته است.»

دیده بان حقوق بشر در اوایل سال 2022 و در جریان بررسی سازمان ملل متحد از تعهدات افغانستان تحت معاهده حقوق اشخاص داری معلولیت سازمان ملل متحد، همکاری با یعقوبی را آغاز کرد. یعقوبی همچنین منبع ارزشمندی برای شرکای دخیل در حمایت بشردوستانه از افراد دارای معلولیت پس از  زلزله ویرانگر در شرق افغانستان سال جاری بود.

یعقوبی که اکنون در تبعید به سر می‌ برد به دفاع از حقوق افراد دارای معلولیت در افغانستان ادامه می دهد؛ او می ترسد که اشخاص دارای معلولیت پس از بازگشت طالبان با تبعیض بیشتری مواجه شوند. وضعیت سیاسی باعث تشدید ننگ و عدم امکان دسترسی موجود در کشور شده، کشوری که دارای یکی از بزرگترین جمعیت سرانه افراد دارای معلولیت در جهان است، که تا حدی ناشی از چندین دهه جنگ می باشد. به دلیل کارش، بی بی سی او را در فهرست  100 زن الهام بخش و تاثیرگذار در جهان برای سال 2021 قرار داد.

یعقوبی گفت: «می خواهم از این بورسیه به عنوان راهی برای حمایت از افراد دارای معلولیت در سراسر جهان، به ویژه کسانی که در درگیری ها زندگی می کنند و احساس دیده نشدن می کنند، استفاده کنم. من از دیده بان حقوق بشر سپاسگزارم که مرا برای این افتخار معتبر انتخاب کرد و بسیار سخت تلاش خواهم کرد تا اطمینان حاصل کنم که افراد دارای معلولیت، به ویژه دختران دارای معلولیت دیده و شنیده می شوند.

یعقوبی از میان یک گروه رقابتی از نامزدهای معرفی شده توسط کارکنان دیده بان حقوق بشر برای فعالیت اش در زمینه حقوق اشخاص دارای معلولیت انتخاب شد. یعقوبی به عنوان بخشی از بورسیه اش، در سال 2023 از همکاران سازمان دیده بان حقوق بشر آموزش هایی در زمینه تحقیق، دادخواهی، ارتباطات و جمع آوری کمک های مالی دریافت خواهد کرد. این بورسیه فرصت هایی را برای یعقوبی فراهم می کند تا شبکه اش را با سازمان ها و مدافعان دیگر، به ویژه آنهایی که در زمینه کاهش خطر مصیبت ها برای افراد دارای معلولیت و آموزش فراگیر در مناطق درگیر جنگ کار می کنند، تقویت کند.

دیده بان حقوق بشر این بورسیه را برای ارج نهادن به نماد حقوق اشخاص دارای معلولیت، مارکا بریستو، بنیانگذارسازمان Access Living و رئیس کمیته مشورتی حقوق اشخاص دارای معلولیت دیده بان حقوق بشر تأسیس کرد. بریستو یکی از مدافعان کلیدی تصویب قانون آمریکایی‌های دارای معلولیت در سال 1990 بود و به شکل‌گیری استراتژی حقوق اشخاص دارای معلولیت دیده‌بان حقوق بشر کمک کرد. او سازمان دیده بان حقوق بشر را تشویق کرد تا فعالانه افراد دارای معلولیت را در کار خود مشارکت دهد و در توسعه فعالان حقوق اشخاص دارای معلولیت در حال ظهور سرمایه گذاری کند.

برندگان قبلی بورسیه مارکا بریستو هاووا اوجیفو و برایان راسل با مهارت‌های اضافی که آموخته اند به انجام کار مؤثر در ترویج حقوق اشخاص دارای معلولیت ادامه داده‌اند. اوجیفو، یک فعال سلامت روان از نیجریه، در افتتاحیه چهاردهمین کنفرانس کشورهای عضو سازمان ملل متحد (COSP) در کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت بیانیه ای را ایراد کرد. راسل، مرد جوانی با ناتوانی ذهنی که برای نمایندگی کنگره در پرو نامزد شد، برای حمایت از گروهی از مدافعان معلولیت ذهنی که خواستار حضور در سیاست بودند به مکزیک سفر کرد.

دیزی فید، معاون اجرایی Access Living، گفت: «در طول سال‌ها، این بورسیه از رهبران در حال رشد جنبش حقوق اشخاص دارای معولیت حمایت کرده است. من مطمئن هستم که خانم یعقوبی از این فرصت برای تقویت کار چشمگیرش در زمینه آموزش فراگیر و پاسخ بشردوستانه فراگیر استفاده خواهد کرد. مارکا به کار او افتخار خواهد کرد.»

Your tax deductible gift can help stop human rights violations and save lives around the world.

Region / Country