Skip to main content

Human Rights Watch’ Alison Des Forges Award eert mensenrechtenverdedigers die, vaak met grote persoonlijke gevolgen, een standpunt innemen tegen mensenrechtenschendingen. Samen met deze dappere activiesten strijdt Human Rights Watch voor een wereld waarin mensen zonder geweld, discriminatie of onderdrukking kunnen leven.

Nisha Ayub © 2015 Nisha Ayub

Nisha Ayub is één van Maleisië’s meest vooraanstaande mensenrechten verdedigers in transgender kwesties. Tien jaar geleden, toen ze 21 was, werd ze door de religieuze autoriteiten op basis van de Sharia (islamitische wetgevig) veroordeeld voor drie maanden gevangenisstraf in een gevangennis voor mannen. De wet verbiedt “welk mannelijk persoon dan ook” zich in een publieke ruimte vrouwelijke kledij te dragen, ofwel zich als vrouw te gedragen (cross-dressing). In de gevangenis is ze sexueel misbruikt door de bewaker en andere gevangenen. Sinds haar vrijlating is Ayub een onvermoeibaar pleitbezorger voor de rechten van transgenders in Maleisië, om hen te beschermen tegen mishandeling op basis van wie ze zijn.

Nisha Ayub is het slachtoffer van grove mensenrechtenschendingen door de Maleisische authoriteiten. In plaats van moedeloos en angstig te zijn, besloot ze om een mensenrechtenactivist te worden. Onvermoeibaar, en op een positieve en respectvolle manier, verdedigt ze de rechten van transgenders en inspireert ze anderen in haar voetsporen te treden.
Boris Dittrich

Advocacy Director, Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Rights Program

Ayub heeft twee organisaties helpen opzetten: de Seed Foundation en de Justice for Sisters (Rechtvaardigheid voor Zusters), die strijden voor intrekking van de sharia wetten die transgenders discrimineren, en die ondersteuning bieden aan transgenders, prostituees en mensen met hiv. De organisaties helpen mensen met advies, werktrainingen, gezondheidszorg, en sociale zekerheid. Een gedenkwaardige overwinning haalde Justice for Sisters op 7 november 2014, toen het Hoger Gerechtshof oordeelde dat de wetgeving die ‘cross-dressing’ verbiedt ongrondwettelijk is, omdat het in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Op 8 oktober 2015 heeft het Federale Hof de uitspraak teruggedraaid. Dit is een enorme tegenslag voor de rechten van transgenders in Maleisië.

Human Rights Watch eert Nisha Ayub voor haar strijd tegen de discriminerende wetten die verhinderen dat transgenders in Maleisië vrij van geweld, angst en onderdrukking kunnen leven.

Your tax deductible gift can help stop human rights violations and save lives around the world.

Region / Country
Topic