(پاریس) سازمان دیدبان حقوق بشر امروز گفته است که پولیس فرانسه در کمپ کاله (Calais) این کشور بهشکل روزانه پناهجویان و مهاجران را مورد خشونت و بدرفتاری قرار میدهد. مقامات دولت فرانسه گزارشهای بیشماری از موارد بدرفتاری با مهاجران را نادیده میگیرد.
گزارش 41 صفحهای موسوم به ««مثل زندگی در جهنم»: خشونت پولیس علیه کودکان و مهاجران بالغ در کاله،» نشان میدهد که نیروهای پولیس در کاله، بهویژه پولیس ضدشورش فرانسه (Compagnies républicaines de sécurité, CRS) همهروزه بر روی کودکان و بزرگسالان مهاجر هنگام خواب یا در حالاتی که آنها تهدیدی به شمار نمیآیند، اسپری مرچ/فلفل میپاشد. همچنان پولیس بهصورت مداوم، بر روی کیسههای خواب، کمپلها و پوشاک این پناهجویان اسپری مرچ پاشیده و برخی اوقات حتا از این اسپری بالای غذا و آب آشامیدنی آنها هم استفاده میکنند تا موجب راندن آنها از این محل شوند. انجام اینگونه اعمال، مخالف مقررات منع رفتارهای غیرانسانی و توهینآمیز و نیز نقض استانداردهای بینالمللی رفتار پولیس محسوب میشود که بر پایه آنها از پولیس خواسته میشود که صرفاً در صورت ناچاری و آن هم با خویشتنداری کامل، و با تناسب به شرایط و برای مقاصد مشروع تنفیذ و تطبیق قانون، از اعمال زور و قدرت استفاده کنند.
خانم بینیدیکت جینیراد، رئیس سازمان دیدبان حقوق بشر در فرانسه میگوید که «استفاده از اسپری مرچ توسط پولیس بر روی کودکان و بزرگسالانی که در هنگام خواب یا بهگونۀ صلحآمیزی مصروف کارهای روزمرهشان هستند، یک عمل ملامتآمیز است.» او همچنین میگوید: «وقتی پولیس پوشاک، کفش یا غذای مهاجران را مصادره و یا از بین میبرند، به مسلک خودشان توهین کرده و به مردمی آسیب میرسانند که برای حفظ و حراست از حقوق آنها سوگند یاد کردهاند.»
این گزارش در ماههای جون و جولای 2017م و بر پایه مصاحبه با حدود 60 پناهجو و مهاجر مقیم ناحیه کاله و دونکیرک (Dunkerque) به شمول 31 کودک بدون سرپرست، تهیه و تنظیم شده است. در این خصوص، نمایندگان سازمان دیدبان حقوق بشر همچنین با معاون والی کاله و مقامهای وزارت داخلۀ فرانسه و شمار کثیری از حقوقدانان، کارمندان اجتماعی و رضاکاران و دیگر کارمندان سازمانهای غیرحکومتی فعال در ناحیه کاله دیدار و صحبت کردهاند.
بیشتر از حدود 400 پناهجو و مهاجر، عمدتاً از کشورهای اریتره، ایتوپی و افغانستان در داخل و اطراف کاله بر روی جادهها و یا اماکن پوشیده از جنگل زندگی میکنند؛ در حالی که حدود 200 تن آنها کودکان بدون سرپرست هستند. حد اقل 300 تن از کودکان و پناهجویان بالغ کرد عراقی، افغان و شهروندان سایر کشورها، در کمپهای مهاجران در داخل و اطراف دونکیرک و گراندـسنت Grand-Synthe در شرق ناحیه کاله زندگی میکنند.
در حالی که یافتههای سازمان دیدبان حقوق بشر، بر بنیاد مصاحبه مشروح و مفصل تقریبا همۀ پناهجویان و مهاجران تهیه و تنظیم گردیده است؛ اما معاون والی کاله بهطور جدی اتهامهای اعمال خشونت از سوی نیروهای پولیس را رد میکند و آنرا افترا و تهمت میخواند.
سازمان دیدبان حقوق بشر همچنان دریافته است که مقامهای محلی نسبت به بازگشت جمعی مهاجران و پناهجویان به منطقه کاله واکنش نشان داده و آنها را از دسترسی به غذا، آب و ضروریتهای اولیۀ دیگر باز میدارند. یک محکمه در ماه مارچ دریافت که تلاش مقامهای محلی برای جلوگیری از توزیع مواد کمکی گروههای امدادرسان، یک رفتار غیرانسانی و تحقیرآمیز بوده است. مدافعان حقوق مردم در فرانسه (Défenseur des droits) این رفتارهای مقامهای محلی را مورد انتقاد قرار داده و خلاصه کرده است که آنها نیز نقشی در بدتر کردن «شرایط زندگی غیرانسانی» برای پناهجویان و مهاجران در کاله داشتهاند.
حکم یک محکمه دیگر که در ماه جون صادر شد، به مقامها هدایت داده است که به مهاجران و پناهجویان فرصت دسترسی به آب آشامیدنی، تشناب و امکانات حمام و شستن پوشاکها را فراهم کرده و از آنها خواسته است که این حکم را در ظرف 10 روز اجرایی کنند. ولی این مقامها به تاریخ 6 جولای، در برابر این حکم صادره استیناف طلب شدهاند. قرار است جلسه استیماعیه این استینافخواهی به تاریخ 28 ماه جولای برگزار گردد.
بینیام تی، 17 ساله، به سازمان دیدبان حقوق بشر گفته است: «هنگام خواب اگر آنها ما را پیدا کنند بر روی ما اسپری مرچ میپاشند، اشیای ما را مصادره میکنند. آنها این کار را هر دو یا سه روز بعد انجام میدهند. آنها دوباره میآیند و پوشاک ما را باخود میبرند.»
مأموران امداد گفتهاند که در یک مورد دیدهاند که نیروهای مسلح فرانسه مهاجران و پناهجویان را محاصره کرده و در موارد بیشماری شاهد بودهاند که نیروهای پولیس ضدشورش این کشور با اعمال زور مانع رسیدن مهاجران به مأموران امداد شده و نیز مواد غذایی را با زور از دست کارمندان اجتماعی گرفته و دور انداختهاند.
وقتی مأموران امداد تلاش کردهاند که از این برخورد و رفتار آنها فلم یا عکسی بگیرند، پولیس بعضی اوقات، تلیفون آنها را برای مدت کوتاهی قید کرده و بدون اجازۀ صاحب و بدون هیچ اساس قانونی محتوای داخل آن را بررسی و حذف کردهاند.
تا پایان ماه اکتوبر 2016، حدود 10 هزار پناهجو و مهاجر، بهشمول کودکان بدون سرپرست، بدون اندکترین امکانات زندگی در یک منطقه مشابه به ویرانه در حومه شهر به سر میبردند. مقامهای شهرداری کاله به طور مکرر از تصمیمشان مبنی بر اینکه اجازه ندهند که کمپ مهاجران در جوار شهر دوباره احداث شود، دفاع کردهاند.
مقامهای محلی مشخصا با درخواست ایجاد پناهگاه برای مهاجران یا دفتر طیمراحل درخواستهای پناهندگی مهاجران در کاله مخالفت کردهاند و همواره گفتهاند که این امر مهاجران بیشتری را به سفر به شمال فرانسه تشویق میکند. جیرارد کولومب، وزیر داخله نیز در جریان بازدیدش از کاله به تاریخ 23 جون 2017م، این نظر را مورد تأیید قرار داد.
در عین زمان، رئیسجمهور ایمانوئل مکرون، وعده داده است که نسبت به مسایل مهاجران یک رویکرد انسانی را پیش میگیرد و سیستم طیمراحل درخواست پناهندگی را نیز اصلاح میکند. آقای مکرون در نشست سران اتحادیه اروپا در تریسته Trieste ایتالیا در اوایل ماه جولای گفت: «زنان و مردانی که در اوایل فقط از سوریه میآمدند، اکنون از ایریتره یا از سایر کشورها نیز میآیند و برای آزادیشان مبارزه میکنند؛ باید در اروپا و بهویژه در فرانسه مورد استقبال قرار گیرند. بنابر این، ما نیز سهم خود را در این مبارزه ایفا میکنیم.»
سازمان دیدبان حقوق بشر گفته است تمامی مقامهای محلی و ملی باید فورا و به وضوح پولیس را به تبعیت از استاندارهای بینالمللی در استفاده از زور و خودداری از رفتاری هدایت کنند که مانع از ارسال کمکها میشود و در صورتی که آنها از صلاحیتشان سؤاستفاده کنند و یا به بدرفتاری مبادرت ورزند، اقدامات انظباطی مناسبی را علیه آنها اتخاذ نمایند. بخصوص، به پولیس باید هدایت داده شود که به هیچوجه و در هیچشرایطی که میتوان از گزینههای بدون خشونت و مسالمتآمیز به مقاصد توجیهپذیر دست یافت، از اسپری مرچ علیه مهاجران استفاده نکنند.
همچنان وزارت امور داخله فرانسه باید فورا موانع موجود بر سر راه برنامههای محافظت از پناهندگان را رفع کرده یا دفتر جدید پذیرش عرایض ایجاد کند و یا در دفاتر موجود در کاله، روند طیمراحل درخواستهای پناهندگی مهاجران را تسهیل کند. این وزارت باید هرچه عاجلتر با دفاتر مربوط و گروههای بشردوستانه در فراهمآوری مکان بودوباش برای همه پناهجویان و تهیه محل بودوباش اضطراری برای مهاجران بدون مدرک و بدون پناهگاه در کاله، همکاری نماید.
مقامات محلی و ملی باید اطمینان دهند که کودکانِ بدون سرپرست به خدمات مراقبت از کودکان، بهشمول محلات امن با ظرفیت و با کارمندان کافی، دسترسی پیدا میکنند.
جینیراد میگوید: «مقامها باید پیام واضحی را نشر کنند که در آن آزار و اذیت و سؤاستفاده از صلاحیت وظیفوی از سوی پولیس را غیرقابل تحمل بدانند.» او ادامه داده است که «حکومت باید خاطر جمعی بدهد که مهاجران و پناهجویان محافظت شده و نیز قادراند که در خواست پناهندگی کنند.»