- مقامات طالبان زنان افغانستان را که در حکومت قبلی در پلیس خدمت میکردند تهدید کردهاند، که این امر به خطراتی که آنان از سوی خانوادههایشان که با کارشان به عنوان پلیس مخالف بودند، میافزاید.
- به پلیس زنان افغانستان دوبار خیانت شدهاست، ابتدا توسط حکومت سابق، که مقامات آن مسئول سوءاستفاده جنسی گسترده بودند، و سپس توسط کشورهایی که هنگام وقوع این سوءاستفادهها آن را نادیده گرفتند و پناهندگی اعطا نکردهاند.
- کشورهایی که از برنامههای آموزش و استخدام زنان در پلیس افغانستان حمایت کردهاند، از جمله ایالات متحده، کانادا، آلمان، جاپان و کشورهای اتحادیه اروپا، باید از زنان افغان که به دنبال پناهندگی هستند حمایت کنند و به این زنان در برنامههای اسکان مجدد پناهندگان اولویت دهند.
(نیویورک) - دیدهبان حقوق بشر در گزارشی که امروز منتشر کرد، اعلام کرد که مقامات طالبان زنان افغان را که تحت حکومت قبلی در پلیس خدمت میکردند تهدید کردهاند، که این امر آنها را در معرض خطر قرار میدهد.
گزارش ۲۶ صفحهای «خیانت دوگانه: بدرفتاری علیه پلیسهای زن افغانستان در گذشته و حال» تهدیدات مقامات طالبان از آگوست ۲۰۲۱ را مستند میکند که بسیاری از پلیسهای زن سابق را مجبور کرده از ترس شناسایی شدن مخفی شوند.
صدها پلیس زن تحت استخدام حکومت سابق نیز آزار و اذیت و تعرض جنسی، از جمله تجاوز جنسی، از سوی همکاران و آمران مرد را تجربه کردند که هرگز مورد پاسخگویی قرار نگرفتند. پلیسهای زن سابق و فعلی در افغانستان و کشورهایی که در آن مخفی شده یا به دنبال پناهندگی هستند، از پریشانی روانی و ترومای مداوم مرتبط با این بدرفتاری گذشته و ترس از انتقامجویی از سوی خانوادههایشان و طالبان سخن گفتند.
فرشته عباسی، پژوهشگر افغانستان در دیدهبان حقوق بشر گفت: «به پلیس زنان افغانستان دوبار خیانت شده است، اول توسط حکومت سابق افغانستان که اجازه داد خشونت جنسی جدی علیه آنها بدون مجازات ادامه یابد، و سپس توسط کشورهایی که این بدرفتاری را نادیده گرفتند و تمایلی به اسکان مجدد یا اعطای پناهندگی به زنانی که به دنبال حفاظت بودند، نداشتهاند. از زمان به قدرت رسیدن طالبان، پلیسهای زن در حکومت سابق پس از تهدیدات مقامات و افزایش خشونت از سوی خانوادههایی که با کار آنها به عنوان پلیس مخالف بودند، مجبور به فرار شدهاند».
این گزارش عمدتاً بر اساس ۲۴ مصاحبه با زنانی است که در حکومت قبلی پلیس بودند، از جمله ۱۰ مصاحبه حضوری و ۹ مصاحبه از راه دور با زنان در پنج ولایت افغانستان، و ۵ مصاحبه از راه دور در ایالات متحده، سویدن، ایتالیا، ایران و پاکستان. ما همچنین با مقامات سابق و فعلی سازمان ملل متحد و فعالان جامعه مدنی آشنا با این مسائل مصاحبه کردیم.
پلیسهای زن در حکومت سابق توصیف کردند که تماسهای تلفنی تهدیدآمیزی از مقامات طالبان دریافت کردهاند که به آنها میگفتند برای بازجویی حضور یابند و در مورد عواقب نامشخص مربوط به کار سابقشان هشدار میدادند. چندین پلیس زن در حکومت سابق و مسؤلان محابس زنانه ظاهراً توسط بستگانی که معتقد بودند کارشان «باعث شرمساری» خانواده شدهاست، کشته شدهاند. طالبان تحقیقات معتبری در مورد این قتلها انجام نداده است. زنان توصیف کردند که نیروهای طالبان به طور ظالمانه خانههایشان را جستجو کرده و گاهی به بستگانشان حمله و به اموال شخصی شان آسیب زدهاند.
زنان مصاحبه شده گفتند که تحت حکومت قبلی مرتباً مورد آزار و اذیت و تعرض جنسی از جمله تجاوز و سایر اشکال بدرفتاری جنسی و همچنین درخواستهای مافوقها برای رابطه جنسی در ازای ترفیع یا جلوگیری از اخراج قرار میگرفتند. گستردگی این بدرفتاریها حداقل از سال ۲۰۱۳ شناخته شده بود، از جمله در میان کشورهای حامی حکومت قبلی، اما افسران پلیس مسئول بدرفتاریها پاسخگو قرار داده نشدند.
زنانی که تحت حکومت سابق به عنوان کارمند دولت استخدام شده بودند، از جمله آنهایی که در پلیس بودند، با به قدرت رسیدن طالبان شغل خود را از دست دادند. در حالی که طالبان به برخی از پلیسهای زن دستور دادند در ساحات انتخاب شده از جمله جستجوی زنان در ایستهای بازرسی و نگهبانی از زندانیان زن، به کار خود بازگردند، اکثریت آنها برای یافتن درآمد جایگزین با مشکل مواجه شدهاند. سقوط اقتصادی افغانستان به ویژه پلیسهای زن سابق را سخت تحت تأثیر قرار داده است.
بسیاری به کشورهای همسایه ایران یا پاکستان فرار کردهاند یا سعی کردهاند به کشورهای دیگر بروند تا پناهندگی بگیرند. اکثر افراد مصاحبه شده از پریشانی روانی و ترومای طولانی مدت ناشی از بدرفتاریهایی که تجربه کردهاند گزارش دادند اما قادر به یافتن یا تأمین هزینه حمایت روانی-اجتماعی متناسب نبودند.
طالبان باید به تمام آزار و اذیت و تهدیدات علیه پلیس زنان و دیگرانی که برای حکومت سابق کار میکردند پایان دهد و موارد خشونت را به طور معتبر تحقیق کند. کشورهایی که قبلاً از برنامههای آموزش و استخدام زنان در پلیس افغانستان حمایت میکردند، از جمله ایالات متحده، اکنون باید از کسانی که به دنبال پناهندگی هستند حمایت کنند و به این زنان در اسکان مجدد پناهندگان اولویت دهند.
ایالات متحده باید اطمینان حاصل کند که پلیسهای زنی که در افغانستان ماندهاند یا به طور موقت در کشورهای ثالث به دنبال حفاظت ایالات متحده هستند، حداقل در همان سطح سایر گروههای آسیبپذیر برای اسکان مجدد واجد شرایط حساب شوند. بریتانیا، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن، کانادا و جاپان باید مکانهای اسکان مجدد پناهندگان را برای پناهندگان افغان افزایش دهند و به زنان در معرض خطر اولویت دهند.
عباسی گفت: «سرکوب زنان و دختران توسط طالبان، پلیسهای زن سابق را دو چندان به شدت تحت تأثیر قرار میدهد. کشورهایی که زنان را در نیروی پلیس افغانستان تأمین مالی کرده و آموزش دادهاند، باید همچنین به طالبان فشار بیاورند تا به تمام بدرفتاریها علیه زنان و دختران پایان دهند.»
نقل قولهای منتخب از پلیس زنان سابق
در زمان حکومت پیشین:
«قومندان امنیه منطقه شب به خانهاش آمد و به او تجاوز کرد. شوهرش آن روز خانه نبود. او در حضور من گریه کرد. گفت نمیتوانست شکایت رسمی کند چون میترسید شوهرش طلاقش بدهد و حضانت فرزندانش را از دست بدهد.» - یک افسر پلیس سابق که واقعهای در زمان حکومت پیشین را توصیف میکند.
«از بیرون همه چیز خوب به نظر میرسید؛ اما برای کسانیکه در داخل کار میکردند، اوضاع فرق داشت. خودم دیدم که محافظها زنها را اذیت میکردند، راه شان را میگرفتند و حتی به ایشان دست میزدند... رئیس استخبارات حوزه ما واقعاً مرا آزار میداد. به من میگفت هر کاری دلش بخواهد میتواند با من بکند.» - یک پلیس زن سابق از خوست که وضعیت تحت حکومت پیشین را توصیف میکند.
از زمان به قدرت رسیدن طالبان:
«از طرف طالبان به من زنگ زدند و گفتند برگردم سر کارم. یک اسم جعلی به آنها دادم، ولی متهمم کردند به دروغگویی و گفتند باید به هر قیمتی سر کارم حاضر شوم. ترسیدم و تماس را قطع کردم. دوباره زنگ زدند و اینبار پرسیدند، 'خودت میایی یا بیایم موهایت را بگیریم و بکشانیمت؟'» - یک پلیس زن سابق که در آن زمان مخفی شده بود.
«پشت تلفن تهدیدم کردند و هر لحظهاش یک تهدید است... هر وقت میروم بازار، ماسک و عینک میزنم تا کسی نشناسدم... اگر مردم بفهمند، ممکن است مرا به طالبان فاش کنند که قبلاً در پلیس خدمت میکردم.» - یک پلیس زن سابق که در آن زمان مخفی شده بود.