(نیویارک) ــ دیدبان حقوق بشر امروز اعلام کرد که کشورهای عضو محکمه بینالمللی جزایی (ICC) در حمایت از فعالیتهای حیاتی محکمه و حفظ استقلال آن از فشارهای سیاسی، با همدیگر متحد شدهاند. به تاریخ 23 جون 2020، یک گروه فراــمنطقوی متشکل از 67 کشور عضو محکمه بینالمللی جزایی، بیانیهای مشترک در پاسخ به انتشار فرمان اجرایی مورخ 11 جون 2020 حکومت امریکا صادر کردهاند. این فرمان اجرایی به مقامات امریکایی صلاحیت میداد تا داراییهای مسئولان محکمه بینالمللی جزایی و بهطور بالقوه کسانی که در انجام تحقیقات با محکمه همکاری میکنند را مسدود و از سفر و ورود آنها به امریکا جلوگیری نمایند.
کشورهای عضو محکمه بینالمللی جزایی تأکید کردهاند که آنها از این محکمه «به عنوان یک نهاد قضایی مستقل و بیطرف بهطور مستحکم و دوامدار حمایت کرده» و بر تعهد خود مبنی بر دفاع از اصول و ارزشهای مندرج در اساسنامه رم تأکید میکنند. امضاکنندگان این بیانیه مجدداً تأکید کردهاند که در مقابل هرگونه اقدامات یا تهدیدهای علیه محکمه، مسئولان آن و مقامات و کسانی که با محکمه همکاری میکنند، دفاع کرده و این کشورها به حمایتشان از فعالیتهای محکمه ادامه خواهند داد. کشورهای عضو محکمه مجدداً تعهد سپردند که از فعالیتهای محکمه طبق اساسنامه رم حمایت کرده و از تمام کشورها خواستند تا همکاری کامل خود با محکمه بینالمللی جزایی را تضمین کنند.
ریچارد دیکر، رئیس بخش عدالت بینالمللی دیدبان حقوق بشر گفت: «کشورهای عضو محکمه بینالمللی جزایی، بهشمول برخی از کشورهای کلیدی همپیمان با امریکا، صدایشان را در حمایت از این محکمه در برابر زورگویی تأثیرپذیر دولت ترامپ بلند کردهاند.» ریچارد دیکر افزود که «بیانیه مشترک کشورهای عضو محکمه حامل این پیام قوی است که این کشورها از محکمه بینالمللی حمایت کرده و در برابر فشارهای گمراهکننده واشنگتن مرعوب نخواهند شد.»
دیدبان حقوق بشر اذعان کرد که وضعیت دشوار موجود برای نظم جهانی مبتنی بر قانون، بهشمول پاسخگویی در مورد بدترین جنایات بینالمللی، نیاز کشورهای عضو محکمه بینالمللی از یک محکمه قویتر را برجسته میکند. محکمه با برخی چالشهای داخلی روبهرو است که باید حل و برطرف گردد. در ماه دسامبر 2019، کشورهای عضو محکمه از طریق راهاندازی یک روند ارزیابی از تجدید حمایتهایشان از فعالیتهای محکمه خبر دادند. هدف از این روند ارزیابی تقویت بیشتر محکمه و عملکرد آن اعلام شده بود.
بیانیه مشترک کشورهای عضو در حالی صادر میشود که قبلا نیز بیانیههایی مرتبط از سوی نهادهای مختلف در سطح بینالمللی به حمایت از محکمه و محکومیت فرمان اجرایی مورخ 11 جون 2020 میلادی واشنگتن صادر شده بود. بیانیههای که قبلا در حمایت از محکمه صادر شده است شامل بیانیهٔ نمایندگان ارشد اتحادیه اروپا، بیانیههای جداگانه صادر شده توسط تعدادی از کشورهای عضو محکمه، بیانیه صادره توسط رئیس مجمع عمومی کشورهای عضو محکمه، بیانیههای صادر شده از طرف سازمانها و نهادهای جامعه مدنی، مقامات اسبق امریکا و همچنین بیانیه صادر شده توسط یکی از سناتورهای برحال امریکا میشوند.
آقای دیکر گفت: «حمایت و پشتیبانی چندجانبه از محکمه بینالمللی جزایی یک عامل کلیدی برای خنثی کردن تأثیرات منفی فعالیت ترسناک دولت ترامپ برای تضعیف تلاشهای صورت گرفته جهت دسترسی قربانیان به عدالت میباشد.» او افزود که «لازم است تا کشورهای عضو محکمه دایما مراقب اوضاع بوده و آماده باشند تا اقدامات لازم را در برابر زورگوییهای بعدی ایالات متحده امریکا، اتخاذ نمایند.»