Skip to main content

Crna Gora: Da se novinar pusti na slobodu do suđenja

Neopravdan jedanaestomjesečni pritvor u čekanju na sudski proces

Detained Montenegrin investigative journalist Jovo Martinović. ©Courtesy of Martinović family
(Brisel) – Jedan istraživački novinar iz Crne Gore drži se već jedanaest mjeseci u pritvoru u periodu dok ga očekuje sudski proces po optužbi za šverc drogom.

Datum suđenja novinaru Jovi Martinoviću još nije određen. Oduživanjem pritvora u čekanju na sudski proces i neiznošenjem uvjerljivih dokaza protiv njega od strane tužilaštva krše se njegova prava na slobodu i regularnost postupka, a podriva se i tvrdnja kako se u Crnoj Gori poštuje sloboda štampe, navodi Human Rights Watch.

“Renomirani novinar koji se bavi istraživanjem kriminala i korupcije Jovo Martinović proveo je 11 mjeseci iza rešetaka a da nije vidio nikakvih realnih dokaza koji ga terete,” izjavio je Hugh Williamson, direktor organizacije Human Rights Watch za Evropu i Centralnu Aziju. “Ako su optužbe pouzdane, onda bi tužilaštvo trebalo njemu i njegovom advokatu iznijeti šta to smatraju dokazima.”

Nadležne vlasti trebale bi odmah pustiti Martinovića na slobodu i obezbijediti njegovom advokatu sve dokaze kojima se on tereti, navodi se u zajedničkom pismu crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću koje je uputio Human Rights Watch skupa sa Komitetom za zaštitu novinara i Reporterima bez granica. Ako tužilac bude i dalje insistirao na optužbama, saopćile su te organizacije, suđenje bi trebalo biti u skladu s međunarodnim standardima, uključujući tu i one zacrtane u Konvenciji o ljudskim pravima, čija je Crna Gora potpisnica.

Martinović poriče optužbe i kaže da je jedini kontakt koji je ikad ostvario sa navodnim kriminalcima bio isključivo u kontekstu njegovog novinarskog posla. Tokom proteklih 15 godina, Martinović je opširno izvještavao o korupciji, kriminalu i ratnim zločinima na Balkanu, uspostavljajući izvore među kriminalnim organizacijama. On je sarađivao sa širokom lepezom međunarodnih medija i između ostalih slao priloge za časopise The Economist, Süddeutsche Zeitung, Financial Times, te za medijsku grupaciju VICE.

Vlasti su Martinovića zatvorile 22. oktobra 2015. zbog sumnje da je uzeo udjela u jednom lancu za šverc drogom, do okončanja istrage protiv njega i još 17 osumnjičenih lica. Dana 8. aprila 2016, kada je Martinović već proveo skoro pola godine u zatvoru, Kancelarija specijalnog tužioca podigla je optužnicu protiv njega i još 13 lica.

Dva zahtjeva Martinovićevog advokata da se njegov klijent pusti na slobodu uz kauciju odbačena su – zadnji je bio 9. septembra. Pravosudni organi nisu obezbijedili konkretne činjenice niti okolnosti kojima bi opravdali odbacivanje tih zahtjeva, kako bi to trebalo biti u skladu sa zakonima o ljudskim pravima.

Tužilac je 19. septembra Martinoviću dao samo navodno inkriminirajuće izjave dvojice suoptuženika koji, kako izgleda, sarađuju s vlastima u zamjenu za smanjenje kazne. Vlasti nisu dostavile nikakve druge dokaze o njegovim navodnim krivičnim djelima.

Međunarodni novinari koji sarađuju sa Martinovićem daju potvrdu o njegovom integritetu i profesionalnosti. Oni naglašavaju koliko je on vješt po pitanju uspostave izvora u krugovima kriminalnih organizacija.

Komitet za zaštitu novinara i Reporteri bez granica već su ranije osudili to što je Martinović stavljen u pritvor. Dana 2. septembra su Međunarodna federacija novinara, njena grupacija za Evropu, Evropska federacija novinara, te njena ispostava u Crnoj Gori, Sindikalni savez medija Crne Gore, pozvali na puštanje Martinovića na slobodu dok ne počne suđenje.

U izvještaju organizacije Human Rights Watch o Zapadnom Balkanu pod nazivom Teška profesija: Sloboda medija pod udarom iz jula 2015. godine dokumentovana su ograničenja medijskih sloboda u Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Nepotrebnim zatvaranjem Martinovića u periodu pred sudski proces bez pouzdanih dokaza podvlače se zabrinutosti da se on tamo drži u znak reakcije na njegov istraživački rad kao novinara,” izjavio je Williamson. “Svakog dana koji Martinović provede u pritvoru podrivaju se tvrdnje da se u Crnoj Gori poštuju regularni postupak i sloboda štampe.”

Your tax deductible gift can help stop human rights violations and save lives around the world.

Region / Country