HUMAN RIGHTS WATCH HOME | SITEMAP | SEARCH | CONTACT | REPORTS | PRESS ARCHIVES
Federal Republic of Yugoslavia: HRW World Report 2000 FREE    Join the HRW Mailing List 
Nove Procene o Civilnim Zrtvama u Kosovskom Ratu
(Vasington, 7. februar, 2000) – Oko petsto civila je poginulo u devedeset odvojenih slucajeva kao rezultat NATO bombardovanja u Jugoslaviji prosle godine, saopstio je Human Rights Watch u novom izvestaju, objavljenom danas.

Related Materials

Civilian Deaths in the NATO Air Campaign
HRW Report, February 7, 2000

Photo Gallery
For photographs of sites where civilians were killed by NATO bombs, please contact SABA Press Photos at 212-477-7722.

Kosovo: Focus on Human Rights"Nakon sto je doneo odluku o napadu na Jugoslaviju, NATO je trebalo da ucini vise po pitanju zastite civila. NATO-v izbor ciljeva je precesto izlagao civilno stanovnistvo neprihvatljivom riziku."

Kenneth Roth
Generalni Direktor Human Rights Watch-a

Broj do kog je dosao Human Rights Watch je mnogo visi od priznanja Americkog Ministarstva Odbrane ili bilo koje druge clanice NATO-a. Ali, cifre Human Rights Watch-a o civilnim zrtvama su znatno manje od onih koje su iznele jugoslovenske vlasti.

"Nakon sto je doneo odluku o napadu na Jugoslaviju, NATO je trebalo da ucini vise po pitanju zastite civila," izjavio je Kenneth Roth, generalni direktor Human Rights Watch-a, medjunarodne organizacije za zastitu ljudska prava iz Njujorka. "NATO-v izbor ciljeva je precesto izlagao civilno stanovnistvo neprihvatljivom riziku." Roth je pozvao vlade zemalja-clanica NATO da naprave ozbiljnu analizu posledica rata na civile.

Human Rights Watch je sproveo detaljno istrazivanje o civilnim zrtvama u jugoslovenskom ratu, tako sto je u periodu od tri nedelje u avgustu obisao devedeset i jedan grad, sela i naselja u bivsoj Jugoslaviji i pregledao cetrdeset dve lokacije na kojima su poginuli civili.

Nalaz na osnovu sprovedenog istrazivanja je da je NATO cinio povrede medjunarodnog humanitarnog prava. Human Rights Watch poziva vlade NATO zemalja da uspostave nezavisnu i nepristrasnu komisiju koja ce istraziti ove povrede i javno objaviti rezultate. Vlade NATO zemalja bi takodje trebalo da izmene pristup izboru ciljeva i nacinu bombardovanja, kako bi se obezbedilo pridrzavanje medjunarodnog humanitarnog prava, saopstio je Human Rights Watch.

Izvestaj Human Rights Watch-a na sedamdeset i devet strana otkriva po prvi put da su americki komandanti u maju 1999 izdali tajnu izvrsnu naredbu o prestanku upotrebe kasetnih bombi, cije koriscenje je Human Rights Watch dokumentovao u izvestaju od 11. maja. Do 13. maja, oko sto pedeset civila je poginulo u raznim incidentima vezanim za koriscenje kasetnih bombi. Britanske snage su nastavile da koriste kasetne bombe cak i kada su americke snage sa tim prestale.

"Za rat sa reputacijom ‘najpametnijeg' u istoriji, nesrecna je cinjenica da je NATO ignorisao bitne lekcije iz prethodnih konflikata," izjavio je William M. Arkin, vojni savetnik Human Rights Watch-a i rukovodilac tima koji je istrazivao stete nastale bombardovanjem u Jugoslaviji. On je takodje rekao da bi ogranicenje na napade danju, zabrana koriscenja kasetnih bombi, veca briga pri napadu na pokretne ciljeve, i pazljivije identifikovanje vojnih ciljeva, doprineli smanjivanju broja civilnih zrtava za vreme operacije Saveznicke Snage, sto je naziv pod kojim je NATO bombardovanje bilo poznato.

Izvestaj Human Rights Watch-a zakljucuje da je trecina slucajeva u kojima su poginuli civili bila posledica napada na nelegitimne ciljeve ili ciljeve ciji je status sporan. Polovina od ukupnog broja civilnih zrtava zabelezena je upravo u u tim slucajevima. U devet slucajeva pogibija civila bila je rezultat napada na ciljeve za koje Human Rights Watch zakljucuje da nisu bili vojne prirode. U ovakve slucajeve spadaju zgrada Radio Televizije Srbije u Beogradu, toplana na Novom Beogradu, i sedam mostova koji nisu bili na glavnim transportnim rutama niti su imali vojnu funkciju.

Ostali slucajevi nelegitimnih ciljeva ukljucuju sedam potvrdjenih i pet mogucih slucajeva u kojima su civili izgubili zivot kao posledica koriscenja kasetnih bombi, sedam napada na konvoje, i nekoliko slucajeva gde je cilj lose ili pogresno identifikovan (kao sto je sanatorijum u Surdulici, ili metereoloska stanica na Palicu).

Izvestaj takodje otkriva da su americki vojni komandanti, nakon sto je nekoliko dnevnih gadjanja mostova u urbanim sredinama rezultiralo civilnim zrtvama, izdali naredjenje kojim se napadi ogranicavaju na periode kada su civili manje izlozeni riziku.

Human Rights Watch zakljucuje da je jedna trecina slucajeva u kojima je doslo do pogibija civila nastala na Kosovu, najcesce u napadima na pokretne ciljeve ili vojne snage na terenu. Napadi na konvoje predstavljaju slucajeve sa najvecim brojem zrtava, i takodje su imali za posledicu poostravanje pravila delovanja, tako sto je pilotima odredjena obaveza da pre napada moraju da vizuelno identifikuju vojna vozila.

Trideset tri incidenta koji su doveli do civilnih zrtava bili su posledica napada na ciljeve u gusto naseljenim urbanim sredinama (ukljucujuci sest u Beogradu). Uprkos iskljucivom koriscenju precizno vodjenog oruzja pri napadu na glavni grad, civilne zrtve u Beogradu nisu bile manje nego u drugim gradovima.

Pentagon je nagovesto da je za vreme operacije Saveznicke snage civilnih zrtava bilo u samo dvadeset do trideset slucajeva. Jugoslovenske vlasti tvrde da je NATO odgovoran za najmanje 1,200 do 5,000 civilnih zrtava.

HRW priprema daljnje analize delovanja NATO-a za vreme rata u bivsoj Jugoslaviji, ukljucujuci i procene NATO napada na civilnu infrastrukturu.

Za dodatne informacije:

Na engleskom: Kenneth Roth 1-212-216-1801 [New York]
Bill Arkin 1-802-457-3426 [Vermont]
Na srpskom: Bogdan Ivanisevic 1-212-216-1282 [New York]
Na francuskom: Jean-Paul Marthoz 322-732-2009 [Brussels]
Na nemackom: Lotte Leicht 322-732-2009 [Brussels]
Na spanskom: Wilder Tayler 44171-713-1995 [London]
Na holandskom: Joost Hiltermann 1-202-612-4359 [Washington, D.C.]
Na albanskom: Fred Abrahams 1-212-216-1270 [New York]
Na ruskom: Carroll Bogert 1-212-216-1244 [New York]


HUMAN RIGHTS WATCH HOME | SITEMAP | SEARCH | CONTACT | REPORTS | PRESS ARCHIVES